Προτεινόμενα πολιτιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

internal08Μαθητές

  1. Γνωριμία με τον χώρο
    Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί ξεναγούνται σε αντικείμενα/ εκθέματα του Πανεπιστημιακού Μουσείου Εκπαίδευσης τα οποία επιλέγονται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών και στη συνέχεια εμπλέκονται σε βιωματικές δράσεις και σε ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης που αξιοποιούν με ευρηματικό τρόπο τα μουσειακά αντικείμενα που έχουν συναντήσει.
  2. Γνωριμία με τους χάρτες
    Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με την «τέχνη» και την «τεχνική» της χαρτογραφίας. Γνωρίζουν την μεγάλη συλλογή χαρτών του ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε. και συζητούν για τον τρόπο διδακτικής αξιοποίησης τους στο «ψηφιακό» σχολείο του σήμερα. Στη συνέχεια συμμετέχουν σε ανάλογα παιδαγωγικά παιχνίδια και κατασκευάζουν τους δικούς τους χάρτες.
  3. Καλλιτεχνικά
    Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες συζητούν για τα μαθήματα αισθητικής αγωγής/ καλλιτεχνικών που υπήρχαν στα προγράμματα των σχολείων και παίρνουν μέρος σε εργαστήρια καλλιγραφίας, ζωγραφικής, ξυλοκοπτικής, ποικιλτικής / κεντητικής, πηλοπλαστικής, υφαντικής κ.ά., ώστε να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες που τείνουν να χαθούν.
  4. Σχολικός κήπος
    Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της πράξης αλλά και αφυπηρετήσεντες έμπειρους εκπαιδευτικούς συμμετέχουν σε προγράμματα δημιουργίας και αναβίωσης των σχολικών κήπων. Οι ομάδες αυτές συνεργαζόμενες με  μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς συζητούν για τους σχολικούς κήπους και για τους λόγους ύπαρξής τους. Στη συνέχεια, οργανώνοντας βιωματικές δραστηριότητες, γνωρίζουν μέσω καλών πρακτικών στοιχεία της κηπουρικής, των αγροτικών και κτηνοτροφικών εργασιών. Τέλος, συμμετέχουν στη φροντίδα του σχολικού κήπου του ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε., με στόχο να αναπτύξουν την περιβαλλοντική και οικολογική τους συνείδηση και να εννοήσουν καλύτερα έννοιες όπως: αειφορία, βιωσιμότητα, περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη, βελτίωση της ποιότητας ζωής, οικοσύστημα, βιώσιμη κοινωνία, σοφή χρήση του περιβάλλοντος, ευημερία, πράσινη ανάπτυξη και πράσινη οικονομία.
  5. Γνωριμία με την Ιστορία της Εκπαίδευσης
    Οι συμμετέχοντες συζητούν για την επιστήμη της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και των Επιστημών Αγωγής και γνωρίζουν τις μεθόδους τους, αξιοποιώντας τα μουσειακά τεκμήρια. Γίνονται ερευνητές της εκπαιδευτικής ιστορίας, μελετούν και συγκρίνουν έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα εκπαιδευτικά τεκμήρια και προβληματίζονται γύρω από τα σημερινά προβλήματα του σχολείου και της παιδείας γενικότερα, και συζητούν τις εκπαιδευτικές και πολιτικές επιλογές και στρατηγικές διαχρονικά των ιθυνόντων.
  6. Από το κονδύλι και την πλάκα στο tablet
    Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας και τα σύνεργα του μαθητή/μαθήτριας από το παρελθόν μέχρι σήμερα, διαπιστώνοντας τον βαθμό συμβολής τους στην υλοποίηση της διδασκαλίας αλλά και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου τους.  Στη συνέχεια με τη βοήθεια ψηφιακών εφαρμογών εμπλέκονται σε δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και έκφρασης.

 

 

internal09Φοιτητές

  1. Σχολικά τραγούδια και μουσική
    Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σε συνεργασία με μουσικούς του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και ελεύθερους 
    δημιουργούς γνωρίζουν μέσα από παρτιτούρες τα σχολικά τραγούδια που παρουσιάζονταν στις εορταστικές εκδηλώσεις των σχολείων, το μάθημα της ωδικής και το ρόλο που είχε, τη συμβολή της μουσικής στο συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο των παιδιών και τραγουδώντας οι ίδιοι να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους με σχολικές μουσικές δράσεις διαχρονικά.
  2. Αφηγήσεις ζωή
    Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συναντιούνται με εκπαιδευτικούς εν ενεργεία ή αφυπηρετήσαντες και συζητούν μαζί τους πώς εκείνοι και εκείνες βίωσαν ή βιώνουν το σχολικό εργασιακό περιβάλλον τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν και τις ενδεχόμενες «λύσεις» τους σε θέματα διδασκαλίας, αντιμετώπισης των μαθητών/ μαθητριών μέσα από την ανάπτυξη καλών πρακτικών.
  3. Σεμινάρια Μουσειοπαιδαγωγικής
    Ενεργή συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των πολιτιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων προκειμένου να μυηθούν στις μουσειοπαδαγωγικές πρακτικές και στην αξιοποίηση των χώρων του πολιτισμού της εκπαίδευσης στο πλαίσιο των μελλοντικών τους διδασκαλιών.

Τιμώμενοι

  • Τιμώμενα πρόσωπα
  • Τιμώμενα σχολεία
  • Τιμώμενοι φορείς

Υπό την αιγίδα

panepistimiologosmall2 perifereialogosmall

Συνεργαζόμενος φορέας

dimosrethimnissmallΟ Δήμος Ρεθύμνου στο πλαίσιο της υποστήριξης και της συνεργασίας του προς το Παν/μιο Κρήτης παραχώρησε νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της παλαιάς πόλης για να στεγαστούν δράσεις του ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε.

Επικοινωνία

logo

Κέντρο Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος
Σοφοκλή Βενιζέλου, Ρέθυμνο
mail: kemeiede@edc.uoc.gr

Instagram: xeniseum

τηλ: 28310 77052