Συντήρηση υλικών

internal11To ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση σωστική συντήρηση των πολύ κατεστραμμένων εκπαιδευτικών τεκμηρίων αλλά και στην προληπτική συντήρηση των υπόλοιπων.

Οι φθορές οφείλονται, κυρίως στην μέχρι τώρα φύλαξή τους σε ακατάλληλους χώρους. Αυτό είχε ως συνέπεια την παρουσία αλλοιώσεων που οφείλονται στην υγρασία, στη σκόνη, αλλά και στην ύπαρξη μικροοργανισμών και άλλων βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας φθοράς των εκπαιδευτικών τεκμηρίων υπήρξε η μακροχρόνια χρήση τους.

Το Κέντρο συνεργάζεται με έμπειρη συντηρήτρια εξειδικευμένη στη συντήρηση του χαρτιού. Οι επεμβάσεις που γίνονται για τη συντήρηση και την προστασία των αντικειμένων σέβονται την ιστορία, την αισθητική υπόσταση, αλλά και τον τρόπο κατασκευής τους.

Έπειτα από την καλύτερη δυνατή συντήρηση τα αντικείμενα εκτίθενται στον χώρο της Διαρκούς/Διαδραστικής Έκθεσης Μουσειακού Υλικού, όπου με αφυγραντήρες και κλιματισμό ελέγχεται η υγρασία και η θερμοκρασία.

Τα πιο ευαίσθητα εκπαιδευτικά τεκμήρια φυλάσσονται σε ειδικούς αντιόξινους αρχειακούς φακέλους και κουτιά.

Η φωτογραφική τεκμηρίωση και αποτύπωση όλων των σταδίων της συντήρησης χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, και για εκπαιδευτικούς λόγους, κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ομάδα ειδικών συνεργατών συντηρεί το ταλαιπωρημένο και φθαρμένο εκπαιδευτικό υλικό

Τιμώμενοι

  • Τιμώμενα πρόσωπα
  • Τιμώμενα σχολεία
  • Τιμώμενοι φορείς

Υπό την αιγίδα

panepistimiologosmall2 perifereialogosmall

Συνεργαζόμενος φορέας

dimosrethimnissmallΟ Δήμος Ρεθύμνου στο πλαίσιο της υποστήριξης και της συνεργασίας του προς το Παν/μιο Κρήτης παραχώρησε νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της παλαιάς πόλης για να στεγαστούν δράσεις του ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε.

Επικοινωνία

logo

Κέντρο Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος
Σοφοκλή Βενιζέλου, Ρέθυμνο
mail: kemeiede@edc.uoc.gr

Instagram: xeniseum

τηλ: 28310 77052

Search