Τμήματα Έκθεσης

Το Κέντρο, με εκθέματα που χρονολογούνται από το 1821 μέχρι πρόσφατα, είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Αποτελείται από επτά τμήματα, εκθεσιακούς χώρους.

 

Προθάλαμος

internal17Ο προθάλαμος μας εισάγει στο περιεχόμενο των εκθεμάτων και αποτελεί το εναρκτήριο έναυσμα για προβληματισμό στην ιστορία της εκπαιδευτικής ιστορίας. Υπάρχει μια πανοραμική παρουσίαση κάποιων ενδεικτικών εκθεμάτων που χρονολογούνται από το 1898-1964, όπως, για παράδειγμα, ένα ενιαίο σχολείο, μια σχολική τσάντα, το γραφείο ενός μαθητή, μερικές αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, απομεινάρια των λεσχών σπουδαστών από τη δεκαετία του πενήντα κατά την εφαρμογή του σχεδίου Marshal, δύο καμπάνες η πρώτη εκ των οποίων προέρχεται από το ναυτικό των ΗΠΑ και η άλλη από την περίοδο της αιγυπτιακής κατοχής της Κρήτης, όπως φαίνεται από την επιγραφή που είναι χαραγμένη επάνω της. Εκτίθεται ακόμη και η γνωστή Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή που εκδόθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς και διανεμήθηκε σε σχολεία, καθώς και μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για προφανείς λόγους: την ανάπτυξη της εθνικής ταυτότητας των μαθητών. Επίσης, υπάρχει ένας αριθμός εκθεμάτων που «μαρτυρούν» τις μεθόδους τιμωρίας των μαθητών...

Τιμώμενοι

  • Τιμώμενα πρόσωπα
  • Τιμώμενα σχολεία
  • Τιμώμενοι φορείς

Υπό την αιγίδα

panepistimiologosmall2 perifereialogosmall

Συνεργαζόμενος φορέας

dimosrethimnissmallΟ Δήμος Ρεθύμνου στο πλαίσιο της υποστήριξης και της συνεργασίας του προς το Παν/μιο Κρήτης παραχώρησε νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της παλαιάς πόλης για να στεγαστούν δράσεις του ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε.

Επικοινωνία

logo

Κέντρο Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος
Σοφοκλή Βενιζέλου, Ρέθυμνο
mail: kemeiede@edc.uoc.gr

Instagram: xeniseum

τηλ: 28310 77052

Search